ဂ်ပန္မဆလာဟင္း(၄-၅ ေယာက္စာ)
ကၽြန္မ ဂ်ပန္တြင္ေနစဥ္အခါက ခဏခဏခ်က္စားျဖစ္တဲ့ ဟင္းေလးပါ။ ဂ်ပန္မွာေတာ့ အသင့္လုပ္ထားတဲ့ မဆလာ အခဲေလးမ်ားရွိပါတယ္။ အခုဟင္းခ်က္နည္းကေတာ့ ကိုယ္တိုင္မဆလာအႏွစ္ကစၿပီးခ်က္တည့္နည္းပါ။ ဒီတစ္ေခါက္ ဓါတ္ပံုအမ်ားႀကီး မရိုတ္ျဖစ္ခဲ့လို႔ ပံုသိပ္မရွိေပမဲ့ ေနာက္ပိုင္းဟင္းခ်က္နည္းေတြကို ပံုမ်ားနဲ႔ေ၀ေ၀ဆာဆာ ေဖၚျပပါမယ္ေနာ္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
၀က္သား (သို႔) အမဲသား ၂၀၀ ဂရမ္
အာလူး ၂ လံုး(အေနေတာ္အရြယ္)
မုန္လာဥနီ ၁ လံုး
ၾကက္သြန္ဥနီ ၃ လံုး
ခရမ္းခ်ဥ္သီး ၄ လံုး
ေထာပတ္ အနည္းငယ္
ဟင္းခ်က္ဆီ အသင့္အတင့္
ဂ်ံဳမုန္႔ ၄ စားပြဲတင္ဇြန္း
ဂ်င္း အနည္းငယ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ အနည္းငယ္
ဆား
ပဲငံျပာရည္အေနာက္
ပဲငံျပာရည္အၾကည္
ၾကက္သားမႈန္႔
Worcester sauce
ဟင္းခတ္အေမြးအႀကိဳင္မ်ား
မဆလာ ၁ စားပြဲတင္ဇြန္း
ဇီယာေစ့ ၂ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
ဖာလာ ၃ ေစ့
ေလးညွင္း ၃ ပြင့္
နံနံေစ့ ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း
ငရုတ္ေကာင္းအမဲေစ့ ၀.၅ လက္ဘက္ရည္ဇြန္း
အေရာင္တင္မႈန္႔
ဆႏြန္းမႈန္႔
ကလေ၀း ၂ ရြတ္
သစ္ခ်ပိုး ၁ ခု
S&Bဂ်ပန္မဆလာ
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ေရမ်ားမ်ားတြင္ဆားထည့္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီးေရေအးထဲတြင္စိမ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို အခြံခႊာၿပီးႏႈတ္ႏႈတ္စင္းထားပါ။ မုန္လာဥနီ၊ အာလူးကို အခြံႏႊာေရေဆးၿပီး ၁ စင္တီမီတာခန္႔အတံုးေလးမ်ားတံုးထားပါ။ အသားကိုလည္း အတံုးေလးမ်ားတံုးထားၿပီး ဆားႏွင့္ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ႏွင့္ နယ္ထားပါ။
ဇီယာေစ့၊ ေလးညွင္း၊ နံနံေစ့၊ ငရုတ္ေကာင္းအမဲေစ့ ႏွင့္ ဖာလာတို႔ကို အပူေပးထားေသာ ဒယ္အိုးတြင္ အနံထြက္သည္အထိ မီးေအးေအးျဖင့္အပူေပးပါ။ အနံရလာလွ်င္အေအးခံထားၿပီး အမႈန္႔ျဖစ္ေအာင္ ႀကိတ္ပါ။
မဆလာအႏွစ္ကိုခ်က္ပါမယ္။ အရင္ဆံုး ဒယ္အိုးကိုအပူေပးၿပီး ဆီအနည္းငယ္ႏွင့္ ေထာပတ္ကို ထည့္ပါ။ အရည္ေပ်ာ္ကာ ပူလာလွ်င္ ဂ်ံဳမႈန္႔ကိုထည့္ၿပီး ေမြေပးပါ။ မတူးေစရန္မီးေအးေအးျဖင့္ေမြပါ။ ၿပီးလွ်င္ ႀကိတ္ထားေသာမဆလာ၊ ဟင္းခ်က္မဆလာ၊ အေရာင္တင္မႈန္ႏွင့္ နႏြန္းမႈန္႔တို႔ကို ထည့္ၿပီးေမြပါ။ ၿပီးရင္အေအးခံထားပါ။
ၾကက္သြန္နီစင္းထားသည္ကို ဆီပူေအာင္အပူေပးထားေသာ ဒယ္အိုးထဲတြင္ေၾကာ္ပါ။ ဆီအမ်ားႀကီးထည့္ရန္မလိုပါ။ ၾကက္သြန္နီကိုေၾကာ္လို႔ရယံုသာထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္မ်ား ညိဳေရာင္သန္းလာလွ်င္ အေအးခံထားပါ။
မဆလာဟင္းခ်က္မည့္အိုးထဲသို႔ အသား၊ အာလူး၊ မုန္လာဥနီ၊ ျပဳတ္ထားေသာခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ဓါးနဲ႔စင္းၿပီးထည့္ပါ။ သစ္ဂ်ပိုး၊ ကလေ၀းရြတ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴဂ်င္းေထာင္း ႏွင့္ ဆီအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး မီးဖိုေပၚတင္ကာ ၃ မိနစ္ခန္႔လံုးပါ။ ၿပီးရင္ ေရေႏြးထည့္ၿပီးဆူေအာင္တည္ပါ။ ဆူလာလွ်င္ အျမဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုပ္ပစ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေၾကာ္ထည့္ၿပီး အဖံုးဖံုးၿပီး မီးေအးေအးျဖင့္တည္ထားပါ။ အသားႏွင့္ အာလူးမ်ား ႏူးလွ်င္ မဆလာအႏွစ္ကိုထည့္ၿပီးေမြပါ။ အနည္းငယ္ပ်စ္လာပါလိမ့္မယ္။ အပ်စ္အက်ဲအတြက္ ေရအနည္းငယ္ထည့္ၿပီးညွိပါ။ေရဆူလာလွ်င္ အရသာအတြက္ ငံျပာရည္အၾကည္အေနာက္၊ ၾကက္သားမႈန္႔ ႏွင့္ Worcester sauceတို႔ကိုထည့္ပါ။ အရသာရလွ်င္ ဂ်ပန္မဆလာကို ထည့္ၿပီး မီးပိတ္ကာ အဖံုးအုပ္ၿပီး ႏွပ္ထားပါ။ ဒါဆိုရင္ အရသာရွိတဲ့ ဂ်ပန္မဆလာဟင္းရၿပီေပါ့။
ဂ်ပန္မဆလာဟင္းက ခ်က္ၿပီးၿပီးျခင္းစားတာထက္ ေနာက္မွစားရင္ပိုၿပီးအရသာရွိပါတယ္။ ကၽြန္မတို႔အိမ္မွာေတာ့ မနက္ခ်က္ၿပီး ညတြင္စားတတ္ပါတယ္။ ပိုေနလွ်င္လည္းဗူးထဲထည့္ၿပီး ေရခဲေသတၱာထဲမွာသိမ္းထားၿပီး ေနာက္ရက္မွာ ေႏႊးစားပါတယ္။
No comments:
Post a Comment